ACTUEEL

RvS: sluiting ggz-aanbieder 'voorbarig'

Zorgaanbieder Pyxis in Zeist had in 2012 niet gesloten mogen worden. Dat heeft de Raad van State bepaald, zo meldt het AD.

Volgens de Raad van State voorziet de wet niet in een onmiddellijke, definitieve sluiting voor aanbieders van ggz, zoals Pyxis in 2012 ten deel viel. De staatsecretaris voor volksgezondheid handelde daarmee voorbarig, aldus de Raad van State. De stichting die hulp verleende aan mensen met psychische problemen, had de kans moeten krijgen verbeteringen door te voeren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schreef in een kritisch rapport destijds daartoe onvoldoende mogelijkheden te zien. Nadat de inspectie vaststelde dat cliënten van Pyxis verbleven op een camping en in een in deplorabele staat verkerend gebouw van een voormalig benzinepomp in Zeist, volgde direct sluiting. 

Verantwoordelijkheid

Pyxis bestreed voor de rechter verantwoordelijk te zijn voor de huisvesting van cliënten. De rechter heeft dat verweer in hoger beroep verworpen. Ook de Raad van State ziet daar een verantwoordelijkheid voor de stichting, maar sluiting ging te ver.

De stichting Pyxis bestaat formeel nog wel, maar voert conform de aanwijzing van de staatssecretaris geen activiteiten uit, aldus raadsman Versteeg in het AD. Hij zegt niet te kunnen aangeven wat de gevolgen zijn van de uitspraak voor de stichting.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top