ACTUEEL

Groningse ambulances komen te laat in ziekenhuis

In Groningen bereiken patiënten met acute klachten te laat het ziekenhuis. In 45 procent van de gevallen weet de ambulance de patiënt niet binnen de norm van drie kwartier naar het ziekenhuis te brengen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Toeslag voor SEH’s

De Groningse ziekenhuizen bieden dinsdag 29 september minister Ab Klink van VWS het onderzoek van Onderzoeksbureau ARGO van de Rijksuniversiteit Groningen aan. De ziekenhuizen pleiten voor het in stand houden van de toeslag voor spoedeisende hulpafdelingen (SEH) in de kleine ziekenhuizen. Het vervallen van de toeslag zou betekenen dat drie ziekenhuizen in Oost-Groningen hun SEH’s moeten sluiten. Guus Bruins, bestuursvoorzitter van het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal en lid van het Regionaal Overleg Acute Zorg, stelt in het Dagblad van het Noorden:  “Dit heeft een verviervoudiging tot gevolg van het aantal patiënten dat niet op tijd in het ziekenhuis komt."

Tijdverlies opvangen

In Groningen zijn een aantal delen van de provincie dunbevolkt. Daardoor is de spoedeisende hulp lastig. In 95 procent van de gevallen is de ambulance binnen een kwartier bij de patiënt. De reistijd blijft meestal binnen de norm. Als de tijd die het ambulancepersoneel kwijt is om de patiënt te stabiliseren wordt meegerekend, wordt de norm vaak niet gehaald. De norm van vijf minuten voor ambulancepersoneel om bezig te zijn met de patiënt zou niet realistisch zijn. In dichtbevolkte gebieden kan het tijdverlies worden opgevangen door hard te rijden, maar in dunbevolkte gebieden lukt dat vaak niet.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top