Tech

Schippers waakt voor risico's e-health

E-health helpt om zelfredzamer en onafhankelijker te zijn als patiënt. Maar het gebruik van consumenten e-health kan ook leiden tot een groter beroep op zorg, vanwege onvoldoende kennis bij gebruikers van deze toepassingen. Dat stelt minister Edith Schippers in een eerste reactie op het RVZ-advies ‘Consumenten-eHealth’.

Schippers waarschuwt in een interview met Skipr voor onnodige medicalisering door het gebruik van e-health: "Als e-health je helpt om zelfredzamer te zijn om dingen op jouw tijdstip op de plaats die jij wil te kunnen doen. Om onafhankelijker te zijn als patiënt, dat is allemaal heel goed. Maar het kan natuurlijk ook zijn, en ik heb daar al de eerste tekenen van gezien, dat ze de dingen meten en denken ‘Dat is helemaal niet goed, want ik zit niet op het gemiddelde, ik ben bovengemiddeld’ en die gaan dan naar de dokter om te vragen wat er aan de hand is. Dus in plaats van dat mensen dingen zelf oplossen, zie je dat er het risico bestaat dat mensen een groter beroep gaan doen op de zorg, terwijl dat helemaal niet nodig is."

 Bekijk hier het hele interview met minister Schippers:

Advies

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) geeft met het op 21 april 2015 aangeboden advies inzicht in de opkomst van consumenten-eHealth en wat dit kan gaan betekenen voor de huidige reguliere zorg. Volgens de Raad zijn er “maatregelen zijn nodig om consumenten-eHealth veilig en bruikbaar te laten zijn voor mensen en maatschappij.” Zo pleit de Raad onder andere voor een keurmerk voor e-health.

Het is het laatste advies van de RVZ, dat na dit advies definitief is opgegaan in de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RV&S).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top