ACTUEEL

Patiënten positief over ambulance op afspraak

Patiënten zijn tevreden over het geplande ambulancevervoer. Ze zijn positief over de persoonlijke aandacht, professionaliteit en rust van het ambulancepersoneel. Alleen in de uitleg van wat patiënten ervan kunnen verwachten is verbetering mogelijk, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL.

Bij ambulancezorg denken veel mensen direct aan eerste hulp en spoedeisend vervoer naar het ziekenhuis. Maar bij drie op de tien patiënten die met de ambulance worden vervoerd, gaat het om besteld vervoer, zoals het vervoer van patiënten van hun woonadres naar een zorginstelling waar zij een afspraak hebben, voor diagnostiek, therapie of een opname.

Ambulancezorg Nederland (AZN) vroeg het NIVEL om onderzoek te doen naar de tevredenheid met het gepland ambulancevervoer. Het NIVEL ontwikkelde hiertoe een patiëntenvragenlijst: de CQ-index Planbare Ambulancezorg. Om deze samen te stellen zijn interviews gehouden met cliënten van twee regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s): Utrecht en IJsselland. Na een uitgebreide test van de vragenlijst is deze voorgelegd aan een groter aantal cliënten uit deze twee regio's.

De vragenlijst is ingevuld door 330 cliënten. Zij tevreden met de persoonlijke aandacht, professionaliteit en rust van het ambulancepersoneel. Het ambulancepersoneel kreeg gemiddeld een 8,9. Slechts op een paar punten bleek ruimte voor het ambulancepersoneel om de zorg te verbeteren: bijvoorbeeld door beter te vertellen wat er bij aankomst van de ambulance gaat gebeuren en door meer uitleg te geven.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top