HRM

Staatssecretaris Van Rijn: heel zuur voor TSN-medewerkers

De plannen van TSN Thuiszorg om 650 van de 11.000 vaste medewerkers te ontslaan, noemt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) "ongelofelijk zuur voor de medewerkers".

Van Rijn geeft aan dat het kabinet met gemeenten bezig is zoveel mogelijk banen te behouden voor de huishoudelijke hulp en "een nieuwe markt voor persoonlijke dienstverlening" te ontwikkelen. "Bijvoorbeeld met de 190 miljoen euro die beschikbaar is voor de Huishoudelijke Hulp Toelage regeling. Daarbij is ook TSN betrokken'', aldus de bewindsman.

Dat TSN aangeeft dat er ontslagen dreigen in gemeenten waar geen huishoudelijke hulp wordt aangeboden, kan volgens Van Rijn "echt niet het verhaal zijn''. Want: "Elke gemeente moet een voorziening bieden voor mensen die het nodig hebben. Dus ik hoor graag van TSN over welke gemeenten zij het hebben."

Funest kabinetsbeleid

De FNV stelt dat de 650 ontslagen bij TSN Thuiszorg aantonen dat het kabinetsbeleid funest is voor de zorg en de werkgelegenheid in die sector. FNV eist dat staatssecretaris Van Rijn ingrijpt en stopt met "de goednieuwsshow" over zijn zorgbeleid. Vorige week maakte de staatssecretaris nog bekend dat de zorgverschuiving 'beheerst’ was verlopen, aldus de vakbond.

"De keiharde werkelijkheid is dat ouderen aan hun lot worden overgelaten en dat tienduizenden zorgverleners hun werk verliezen. Het kabinet kan niet langer wegkijken", stelt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. De bond gaat de komende tijd door met acties in de zorg.

Debat

CNV Zorg & Welzijn stelt in een reactie dat de thuiszorg te maken heeft met een wurggreep door politiek, verzekeraars en banken. Medewerkers en organisaties dreigen volgens de vakbond te "verzuipen" waardoor een ontslaggolf op gang gekomen is. De vakbond roept alle betrokken partijen op voor een gezamenlijk debat over de vraag de negatieve spiraal een halt toegeroepen kan worden. (ANP)

-----------------

Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden?  Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres “Transitie is nog lang geen transformatie”.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top