ACTUEEL

Advocaat eist informatie moordzaak Borst

De advocaat van Bart van U. die wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst, eist de informatie op, die tot nu toe uit het onderzoek naar haar cliënt is gekomen. Volgens haar heeft het Openbaar Ministerie dat tot nu toe steeds geweigerd. Ze wil dat de onderzoeksrechter besluit dat het OM haar de beschikbare informatie toch moet geven.

De advocate, Noëlle Pieterse, zegt donderdag tegen het ANP dat ze tijdens de verhoren merkt dat het OM best al over wat materiaal beschikt. "Het is onhandig voor de verdediging dat wij dat niet doen", concludeert ze. U. beroept zich volgens haar overigens nog steeds op zijn zwijgrecht in deze zaak.

Zelfverdediging

De verdachte heeft bij de onderzoeksrechter inmiddels wel gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn zus, zoals het AD donderdag meldde. Pieterse: "Hij zou dat uit zelfverdediging hebben gedaan. Verder heeft hij dat niet toegelicht, ook niet bij de politie. Daar spreekt hij niet mee."

Van U. zou vrijdag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Rotterdam moeten verschijnen. Het gaat dan alleen over de moord op zijn zus. De aanklager geeft dan een toelichting op de stand van dit onderzoek. De rechtbank moet vervolgens bepalen of het voorarrest van de Rotterdammer wordt verlengd.

Pieterse heeft haar cliënt geadviseerd om niet te komen. Van U. wordt nu namelijk geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Daar wordt onderzoek gedaan naar zijn psychische situatie. "Maar ik weet nog niet zeker of hij niet of wel komt."

DNA-hit

Van U. werd in januari aangehouden, nadat zijn zus dood in hun gezamenlijke woning aan de Oudedijk in Rotterdam was gevonden. Enige weken hierna kon hij dankzij een DNA-hit ook worden gelinkt als verdachte in het onderzoek naar de dood van Els Borst.

D66-coryfee en oud-vicepremier Borst werd vorig jaar dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Na enkele dagen werd bekend dat er een misdrijf in het spel was.

De politie noemde Van U. eerder al verward. Ook in het onderzoek naar de dood van Borst had de politie laten weten dat er specifiek werd uitgekeken naar een verwarde man die in de week voor haar dood 's ochtends vroeg bij Borst heeft aangebeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top