Tech

'Samenwerken leidt tot betaalbare beeldschermzorg'

Zorginstellingen moeten samenwerken in de zorginfrastructuur om beeldscherm betaalbaar te maken. Zij moeten de krachten bundelen in een gezamenlijk professioneel medisch service centrum, omdat dit te duur is voor individuele instellingen om op te zetten en te onderhouden.

Dit zei Sensire-bestuurder Maarten van Rixtel tijdens een bijeenkomst over financiering in de beeldschermzorg, donderdag in Utrecht. Het initiatief van deze middag lag bij het project 'De zorg ontzorgd met ICT', dat publieke en private partners helpt bij het verbeteren van de zorg door de inzet van slimme ICT.

Andere zorginstellingen komen kijken hoe het Medisch Service Centrum van Sensire functioneert. Daar zitten medewerkers die speciaal zijn getraind om contact op afstand te onderhouden met cliënten, via iPads. "Als we vervolgens voorstellen om samen te werken, zeggen ze dat ze liever zelf een centrum inrichten." Volgens Van Rixtel is dat zonde, want zo’n centrum kost miljoenen euro’s om op te zetten en te onderhouden.

Financiering

Juist de zorginfrastructuur maakt beeldschermzorg zo prijzig voor zorginstellingen, zeggen Van Rixtel en collega-bestuurder Charles Laurey van ZuidZorg. Veel ouderen hebben geen internetverbinding en geen iPad. Tot nu toe betalen Sensire en Zuidzorg die zaken voor haar cliënten, maar dat wordt vanaf 2016 veel lastiger omdat de financiering van de ouderenzorg op de schop gaat.

Cliënten zelf laten betalen, wordt lastig, verwachten Van Rixtel en Laurey. "Mensen verwachten dat ze recht hebben op zorg, en dus ook op iPads, omdat de ouderenzorg voorheen nu eenmaal door de overheid werd gefinancierd", aldus de ZuidZorg-bestuurder. Laurey stelt voor dat grote partijen, zoals pensioenfondsen en provincies, financieel bijdragen aan beeldschermzorg voor ouderen. "Van alle geld dat een provincie verdient aan de verkoop van bijvoorbeeld een energieleverancier, kan toch wel wat naar de ouderenzorg?"

Ziektes

Volgens de zorgbestuurders wordt de zorg momenteel niet goed bekostigd. De overheid en zorgverzekeraars steken geld in ziektes, in plaats van in manieren om die bij mensen te voorkomen. En dat laatste is nu juist wat beeldschermzorg doet. Zo blijkt uit recent onderzoek van Sensire dat zelfdiagnostiek van mensen met COPD of hartfalen heropname in het ziekenhuis voorkomt.

De bekostiging gaat te veel uit van zorghandelingen, zegt Van Rixtel. Mensen willen helemaal geen zorg, stelt hij, maar ze willen de dingen blijven doen die ze graag doen. Volgens hem zou daar in de bekostiging van de zorg veel meer naar gekeken moeten worden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Olchert Vels

24 april 2015

Helemaal eens!
Shared decision making is ene veel gebezigde term tegenwoordig, maar de voorwaarde voor shared decision making is goede voorlichting en de juiste informatie.

Zorginstellingen, farmaceuten en medische producenten moet daarom inspelen op de behoefte van de e-patiënt en zelf kwalitatieve en betrouwbare informatie gaan verspreiden.
Hiermee zorgen zij er niet alleen voor dat de patiënt voorziet wordt van de juiste informatie, maar positioneren ze zich ook als betrouwbare organisatie/specialist.

Behandeling Begrepen ontwikkelt sámen met artsen (en patiënten indien mogelijk) kwalitatief hoogstaande en duidelijke animatie-video’s om patiënten uitleg te geven over hun aanstaande behandeling (zorgpad) óf informatie om gedrag te veranderen en zo zorg te voorkómen (preventie).
Dit biedt dus veel toegevoegde waarde voor arts, zorginstelling én patiënt en we zien een duidelijk groeiende belangstelling voor deze vorm van patiëntenvoorlichting vanuit professionals binnen zorginstellingen.
Echter, de kost gaat voor de baat uit.
Het ontwikkelen van dergelijke animaties is vrij complex, tijdrovend en vergt dus een investering. We zien in de praktijk dat individuele zorginstellingen vaak niet de budgetten en/of focus hebben dit te ontwikkelen.

Wij zijn daarom opzoek naar partijen die een rol kunnen spelen om samenwerking tussen zorgaanbieders te bewerkstelligen om zo samen de kosten te dragen en te profiteren van schaalvoordeel, kwalitatief betrouwbare content en een uniform herkenbare stijl.
Hiermee voorkom je dat elk ziekenhuis het wiel steeds opnieuw moet uitvinden, met alle extra kosten van dien.
Tips dus van harte welkom! :-)

Pim Ketelaar

1 mei 2015

'Samenwerken leidt tot betaalbare beeldschermzorg'
En dat is precies wat we doen met Vitaal Thuis:
Samenwerken aan betaalbare en toegankelijke thuiszorgtechnologie.
Zie: www.vitaalthuis.org

Top