ACTUEEL

‘Zorg op aanvraag’ drukt ziektelast COPD-patiënt

Het is beter om de standaard poliklinische controle bij patiënten met COPD te vervangen door een ‘zorg op aanvraag’-systeem. Deze aanpak zorgt voor minder situaties van plotse verergering van de ziekteverschijnselen, minder bezoeken aan huisarts en ziekenhuis en tot minder ziekenhuisopnames.

Eén en ander blijkt uit onderzoek van Farida Berkhof van Isala in Zwolle, in samenwerking met het UMCG. Typisch voor COPD zijn longaanvallen die leiden tot een verslechtering van de gezondheidstoestand. In haar proefschrift onderzoekt Berkhof of deze verslechtering eerder op te sporen en te behandelen is.

Volgens Berkhof levert een on-demand systeem, waarbij de patiënt zelf zorg op aanvraagt, de beste resultaten. Het systeem zorgt voor een besparing van kosten voor zorgaanbieder en zorgverzekeraar, terwijl de kwaliteit van leven gelijk blijf.

Toename

Een systeem van reguliere screening door gespecialiseerde longverpleegkundigen leidt volgens Berkhof juist tot een toename van longaanvallen, poliklinische bezoeken in het ziekenhuis en een verslechtering van de gezondheidstoestand. Volgens Berkhof komt dit waarschijnlijk omdat patiënten door het frequente contact te vaak werden herinnerd aan hun chronische ziekte en de symptomen. Zij raadt dan ook af om dit systeem in te voeren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top