HRM

Zorgverzekeraars gidsen MVO-Expeditie Zorg

Zorgverzekeraars De Friesland en Menzis initiëren de ‘MVO-Expeditie voor Duurzame Zorg’ in Noord-Nederland. Tijdens deze ‘reis’ worden acht zorgorganisaties vertrouwd gemaakt met alle aspecten voor een gezonde en duurzame organisatiestrategie.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de zorg draait om onderwerpen als menselijke maat, natuur en maatschappelijke meerwaarde. Relatief weinig zorgorganisaties zijn echt inhoudelijk bekend of actief op het terrein van waarde-gedreven organiseren, zo blijkt uit de MVO-Monitor 2015, die MVO Nederland vorige week publiceerde. De MVO-Expeditie voor Duurzame Zorg geeft zorgorganisaties de kans om in een jaar deze achterstand weg te werken en zelfs als koploper vóór het bedrijfsleven uit te gaan.

Organisatiebreed

In deze MVO-Expeditie, die nu voor de tweede keer vertrekt, ontdekken zorgorganisaties van klein tot groot hoe zij hun maatschappelijke waarde gestalte geven in een lange termijn organisatiestrategie. In zeven sessies krijgen ze kennis aangereikt van duurzaamheidsissues in de zorg, die zij direct op hun eigen organisatie kunnen betrekken. Onderwerpen variëren van patiëntenzorg en medewerkers tot milieu en duurzaam vastgoed. Bij ieder thema worden de betrokken verantwoordelijken uitgenodigd; na afronding zijn dus alle personen op sleutelposities in de organisatie betrokken bij het duurzame beleid. Ook is er een regiegroep gevormd die de duurzame visie borgt en een kernteam dat de uitvoering regelt.

Winst

Deelnemers in de MVO-Expeditie Noord zijn Cosis, Espria, Kwadrant Groep, Lentis, Nij Smellinghe, Noorderbrug en ZuidOostZorg. De Pi-groep (GGZ) deed eerder mee aan de landelijke MVO-Expeditie. De duurzaamheidsprincipes die zij daarbij leerden, pasten ze bijvoorbeeld toe in de nieuwbouw van het ‘Trainingshuis’ voor jongeren en jongvolwassenen in de wijk Vrijburgh in Drachten. Het is milieuvriendelijk en onderhoudsarm, heeft hoog wooncomfort en een ruimtelijk transparant leefklimaat en is voor 100 procent flexibel indeelbaar. Directeur-bestuurder Tjeerd Nijboer: “Het gaat ons erom om voor deze en toekomstige generaties de samenleving duurzamer en bewuster te maken.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top