Finance

5 miljoen euro voor medische innovaties

Het ministerie van Economische Zaken heeft 2,5 miljoen euro toegekend voor de verlenging van zeven veelbelovende onderzoeksprojecten voor medische innovaties. De onderzoeken richten zich onder meer op borstkanker, trombose en prostaatkanker.

De projecten zijn onderdeel van het landelijke topinstituut CTMM (Center for Translational Molecular Medicine), dat door publiek-private samenwerking medische innovaties sneller voor de patiënt beschikbaar wil maken. De betrokken bedrijven en academische instellingen dragen gezamenlijk eveneens 2,5 miljoen euro bij, waardoor in totaal 5 miljoen euro als onderzoeksbudget voor de komende twee jaar beschikbaar is, zo maakte het CTMM bekend.

"Innovatie vraagt om een lange adem", zegt Peter Luijten, directeur van CTMM. "Wij zijn zeer verheugd dat de Nederlandse overheid verder investeert in deze onderzoeksparels. Door deze steun kunnen we reeds langer lopend onderzoek ook daadwerkelijk in concrete medische toepassingen gaan omzetten. Dat is niet alleen heel erg goed nieuws  voor patiënten, maar het is tevens een belangrijke economische impuls voor de BV Nederland."

Topsectoren

De projecten sluiten aan bij de roadmap van topsector Life Sciences &Health (LSH), een van de negen topsectoren die door de overheid zijn ingesteld om innovatie aan te jagen. Het onderzoek vloeit voort uit eerdere onderzoeksprogramma’s die binnen het topinstituut CTMM in 2008 zijn opgestart.

Luijten: "In 2008 heeft de overheid – samen met bedrijfsleven en universiteiten – met een bijdrage uit de aardgasbaten fors geïnvesteerd in innovatief medisch onderzoek. De overheid geeft met deze aanvullende financiering een positief signaal af en onderkent dat langjarige investeringen noodzakelijk zijn om wetenschappelijke kennis te verzilveren in medische toepassingen waar de samenleving baat bij heeft."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top