Finance

VVD: transitie pgb 'zorgvuldig verlopen'

De overgang naar een nieuw uitbetalingssysteem van persoonsgebonden budgetten (pgb's) is "goed en zorgvuldig" verlopen. Dat zei VVD-Kamerlid Sjoerd Potters woensdag in het Kamerdebat over de aanhoudende problemen met pgb’s. Dat het na 1 januari toch fout is gegaan wijt Potters aan "externe factoren", schrijft NU.nl.

Volgens Potters zijn de problemen ontstaan doordat gemeenten de zorgovereenkomsten niet tijdig hebben opgestuurd. Bovendien zijn er mensen met meerdere pgb's en heeft de Kamer op het laatste moment de doelgroep nog veranderd, aldus het VVD-Kamerlid.

Sinds1 januari is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb's, waaruit mensen zelf hun zorg kunnen bekostigen. De SVB bleek niet toegerust voor de taak, met als gevolg dat duizenden pgb's niet werden uitbetaald.

Waarschuwingen

De Kamer debatteert woensdag voor de vijfde keer met verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de aanhoudende problemen. Van Rijn is nu op het matje geroepen naar aanleiding van berichten in de media dat hij al in de zomer van 2014 is gewaarschuwd voor problemen die de kop zouden kunnen opsteken bij invoering van het nieuwe pgb-stelsel. Deze waarschuwingen zou hij genegeerd hebben. 

In de dinsdag verstuurde stukken naar de Kamer erkent Van Rijn dat de invoering van het nieuwe systeem "niet goed is verlopen". Signalen dat het fout kon lopen bleken er ook te zijn, maar de SVB verkondigde dat 1 januari haalbaar was, zo staat in de brief.

Coalitiepartij PvdA en de oppositiepartijen willen van de staatssecretaris weten hoe het toch mis heeft kunnen gaan. Ook willen zij weten of Van Rijn heeft overwogen de invoering van het systeem uit te stellen, aldus NU.nl.

Van Rijn zegt geen moment overwogen te hebben de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan.

100 meldingen per dag

Intussen komen er dagelijks nog zo'n honderd meldingen van mensen die problemen hebben met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat maakte Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb, woensdag bekend.

"Al vier maanden zijn er behoorlijke problemen met de uitbetalingen. Administratief moet er nog heel veel gebeuren", vertelt Cynthia Vogeler, beleidsontwikkelaar bij Per Saldo.

Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert, krijgen zorgverleners hun geld veelal niet of te laat. Voorheen kregen mensen het zorggeld vooraf op hun rekening, nu worden zorgverleners achteraf betaald.

Als gevolg van de administratieve chaos hebben duizenden zorgverleners meerdere maanden geen loon gekregen. "Er zijn mensen die hierdoor hun hypotheek niet meer kunnen betalen. En ze kunnen niet terugvallen op een uitkering'', zegt Vogeler. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Valk

17 mei 2015

Zorgvuldig' is een gotspe. Wat de VVD hier doet, grenst aan (geestelijke) mishandeling. Voortdurend zeggen dat iets goed gaat terwijl dit niet conform de ervaringen is van mensen is die van zorg afhankelijk zijn. Dat juist partijen als PvdA, CU, SGP en D66 dit gedogen vind ik onbegrijpelijk. Van Mierlo draait zich om in zijn graf!

Top