Finance

Obesitascentrum Hilversum gaat opnieuw open

Het centrum Heideheuvel in Hilversum voor zeer dikke kinderen gaat na een sluiting van twee jaar  weer open. De eerste twee groepen jonge patiënten met ernstig overgewicht kunnen er terecht voor hulp. Heideheuvel is de enige in Nederland dat deze obesitasbehandeling aanbiedt.

Financiering door VWS

De kliniek is in 2007 gestopt met de obesitasbehandelingen, omdat deze niet meer mochten worden vergoed door de zorgverzekeraars. Nu financiert het ministerie van VWS het. Heideheuvel heeft met het ministerie afgesproken dat de Vrije Universiteit Amsterdam de effectiviteit van de behandeling en de kosten onderzoekt.

Baas over eigen lichaam

Het obesitascentrum biedt drie vormen van hulp aan. Een kind wordt zes maanden of acht weken opgenomen. Bij de derde mogelijkheid blijft het kind een jaar onder behandeling bij de eigen kinderarts. Te dikke kinderen van acht tot en met achttien jaar bij wie het niet lukt af te vallen, kunnen in Heideheuvel terecht. “Het doel is dat kinderen weer baas worden over hun lichaam en dat zij op een plezierige manier leren anders en gezonder te leven,” zegt kinderarts Olga van der Baan-Slootweg. Het is volgens haar de kunst dat de patiënten “fitter, gezonder, blijer en dus slanker worden. In die volgorde. Zij zijn in een neerwaartse spiraal gekomen. Het gaat van verkeerd tot erg verkeerd.”

Ruime wachtlijst

De kliniek biedt jaarlijks veertig klinische plekken en veertig plekken voor de dagbehandeling. Het is afhankelijk van de ernst van de problematiek en de voorkeur van het gezin voor welke hulp het kind in aanmerking komt. Inmiddels is er een wachtlijst van ruim een half jaar. Kinderen uit heel Nederland kunnen in Hilversum terecht. Over het algemeen zijn zij tweemaal zo zwaar als ze horen te zijn. Ongeveer drie procent van alle kinderen in Nederland heeft last van obesitas. Naar schatting 12.000 tot 20.000 van hen vallen in de zwaarste groep. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top