ACTUEEL

Kosten ggz verdubbeld door falende opvoeding

De kosten van de geestelijke gezondheidszorg zijn de afgelopen tien jaar tijd verdubbeld van drie naar zes miljard euro doordat jongeren te weinig hebben geleerd met frustraties om te gaan. Veertig procent van de ggz-patiënten is op dit moment jonger dan 25 jaar.

Dit stelt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit, in Zembla woensdagavond.

Volgens Derksen loopt vooral de zogeheten achterbankgeneratie verhoogd risico op angststoornissen en depressie. "Dat zijn de kinderen die op de achterbank van onze auto naar school en pianoles worden gereden. Ze worden letterlijk uit de wind gehouden, door hun ouders de hemel in geprezen en leren niet met frustraties omgaan. Als deze kinderen als jongeren in de echte wereld terechtkomen, hebben ze geen eelt op de ziel."

ADHD

ADHD zou een goed voorbeeld zijn van een opvoedprobleem dat meestal niet bij de ggz thuishoort. "Kinderen met een druk temperament ontwikkelen ADHD als de ouders niet streng zijn, geen structuur aanbrengen en geen grenzen stellen. En als ze dan zo’n etiket krijgen, kunnen ouders hun handen ervan aftrekken." Derksen beschrijft deze ontwikkeling ook in zijn nog te verschijnen boek 'Iedereen een psychische aandoening'.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

29 april 2015

Ik stel voor dat Derksen staatssecretaris voor GGz en Jeugdzorg op het ministerie van VWS wordt. Goed verhaal, dat volgens mij op zijn minst voor een belangrijk deel klopt.

Top