ACTUEEL

'Pijnstilling decubitus mag'

Als een patiënt met een decubituswond last heeft van pijn, gaan huisartsen die pijn gewoon behandelen. Dit zegt Tjerk Wiersma van de werkgroep die de NHG-Standaard Decubitus heeft herzien.

De standaard is deze week gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap, meldt het Pharmaceutisch Weekblad.

In de vorige standaard stond dat continue pijnstilling zoveel mogelijk vermeden moest worden omdat een arts een drukverhoging niet zou opmerken door continue pijnstilling. Wiersma noemt dit "niet aannemelijk". "Bovendien hebben we het hier over de situatie dat de patiënt al een wond heeft, waarbij liggen of zitten op de wond moet worden vermeden", zegt hij.

Pijn

De helft tot drie kwart van de patiënten zegt dat de decubituswond pijn doet. Als paracetamol onvoldoende helpt en iemand mag geen ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals ibuprofen of diclofenac, dan kan de huisarts ibuprofenschuimverband overwegen. Al kan dat alleen als het een natte wond betreft, omdat wondvocht nodig is voor de afgifte van ibuprofen.

Daarnaast heeft het NHG het beleid bij geïnfecteerde wonden aangepast. Wanneer extra wondreiniging en verwijdering van necrotisch weefsel onvoldoende helpt, kan de huisarts verband met cadexomeerjodium overwegen. De werkgroep raadt lokaal gebruik van antibiotica en antiseptica af, net als verbanden met zilver en honing. Systemische antibiotica zijn aangewezen als cadexomeerjodium onvoldoende helpt of als de infectie zich uitbreidt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top