ACTUEEL

Tweede Kamer debatteert over rol Osterhaus

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat met minister Ab Klink van VWS over de vermeende belangenverstrengeling van viroloog Ab Osterhaus. Osterhaus zou aandelen bezitten in een bedrijf dat vaccins tegen de Mexicaanse griep ontwikkelt, maar is ook een belangrijke adviseur van de regering voor de aanpak van de Mexicaanse griep.

Belang bij epidemie

Argos, een programma van Radio 1, heeft ontdekt dat Osterhaus bijna tien procent van de aandelen in ViroClinics heeft. Anton Westerlaken, bestuurslid van het Erasmus MC in Rotterdam, bevestigt dit in de uitzending van 26 september. Volgens zowel Westerlaken als Osterhaus is er echter geen sprake van belangenverstrengeling. Osterhaus: “Ik zie het spanningsveld. En daar ligt een schone taak voor de journalistiek, om uit te leggen waarom dat nodig is. Voor mij is het belangrijkste: transparantie.” Een aantal dagen eerder ontkende Osterhaus in De Telegraaf echter nog aandelen te bezitten:” Alsof ik belang zou hebben bij een griepepidemie en mijn aandelen daardoor in waarde zouden stijgen. Onzin. Want ik heb helemaal geen aandelen...! Ik probeer slechts het land goed voor te bereiden op de dingen die vrij zeker gaan komen. Dat is mijn taak.”

Verdiensten Osterhaus

Nu zegt Osterhaus in Argos niet meer te verdienen aan ViroClinics dan dat hij zou verdienen als fulltime hoogleraar. Westerlaken: ‘Voor een mogelijke uitbetaling van zijn intellectueel eigendom hebben we aandelen aan hem toegekend. Als de aandeelhouders gaan beslissen, en daarbij is het Erasmus MC als grootste aandeelhouder dominant, dan zouden wij eventueel dividend beschikbaar kunnen stellen voor aandeelhouders, waardoor je de kans hebt om Ab zijn intellectuele eigendom waar te maken. Gezien vanuit de belangen van het Erasmus MC hoop ik dat Osterhaus schat- en schatrijk word met die 9,8 procent. Want dan hebben wij immens veel geld om prachtig onderzoek, goede patiëntenzorg en uitstekend onderwijs te leveren.’

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top