ACTUEEL

Erasmus moet klacht moslima’s opnieuw beoordelen

De twee islamitische studentes die niet uit de kleren willen voor een practicum krijgen van de rechter voor een deel gelijk. De faculteit Geneeskunde heeft hun bezwaar op een verkeerde manier verworpen en moet het nu opnieuw beoordelen, schrijft het Erasmus Magazine (EM).

Het conflict draait om het vak Praktisch-Klinische Vaardigheden (PKV). Dat bevat een onderdeel waarbij studenten elkaar lichamelijk moeten onderzoeken. De twee studentes willen wel aan het onderdeel meewerken, maar willen niet worden onderzocht door een mannelijke medestudent, schrijft het EM. Ze willen ook niet dat hun lichaam wordt gezien door een mannelijke docent. De faculteit Geneeskunde vindt dit een essentieel onderdeel van het vak.

Examencommissie

De vraag van de studentes om vrijstelling werd door de decaan verworpen, waarna zij naar het CBHO stapten. Volgens de rechter had de decaan dat besluit niet mogen nemen. Het was aan de examencommissie om een besluit te nemen. Die gaat over vrijstellingen en mag zich nu ook over deze zaak gaan buigen.

Wanneer de examencommissie zich over de heikele kwestie zal buigen, is nog niet duidelijk. Wel voegt de rechter de commissie toe bij haar overwegingen "uitdrukkelijk in te gaan op het (…) door appellanten gedane beroep op de door hen genoemde grondrechten", aldus het EM.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top