ACTUEEL

'Zorg verstandelijk beperkten ligt te veel bij huisarts'

De zorg voor mensen met een verstandelijk beperking ligt te veel bij de huisarts, terwijl gespecialiseerde zorg nodig is. Dat moet anders, zegt hoogleraar Heleen Evenhuis van het Rotterdamse Erasmus MC bij RTV Rijnmond.

Volgens Evenhuis is het leven van een persoon met een verstandelijke beperking de laatste jaren enorm veranderd. Mensen met een beperking worden tegenwoordig ouder, wat specifieke gezondheidsproblemen met zich meebrengt. ''De huisarts is daar niet de aangewezen persoon voor'', zegt Evenhuis bij RTV Rijnmond. ''Deze gezondheidsproblemen leiden tot achteruitgang in zelfstandigheid en in een toename van de zorgbehoefte op jongere leeftijd.''

Evenhuis pleit voor een gerichte zorg door professionals in een bepaald vakgebied. Het bijscholen van huisartsen heeft volgens haar geen zin. ''Er zijn in de huisartsenpraktijk te weinig mensen met een beperking om het zinvol te maken.'' In plaats daarvan moeten woonbegeleiders in de zorg beter geschoold worden. Ook zullen specialisten zich moeten clusteren in poliklinieken door het hele land.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs Bierens

18 mei 2015

Het leven van personen met een verstandelijke beperking is de laatste jaren veranderd. Hoogleraar Heleen Evenhuis pleit daarom voor gerichte zorg door professionals in een bepaald vakgebied. Ik ben het daar volledig mee eens en wil daar aan toevoegen dat er vraag is naar specifieke hulp, zorg en kennis in de directe omgeving. Bij de 's Heeren Loo Zorggroep geven we daar invulling aan met Expertisecentrum Advisium. Mijn reactie op het betoog van Heleen Evenhuis lees je hier op LinkedIn: http://bit.ly/gerichtezorg - Vragen of suggesties? Welkom; ik hoor of lees ze graag!

Top