ACTUEEL

Abortuspil nog niet in de apotheek

Hij had vrijdag al beschikbaar moeten zijn, maar de zogeheten abortuspil ligt nog niet in de apotheek. Volgens minister Schippers moet er een wetswijziging komen, voordat artsen en apotheken de pil legaal kunnen verstrekken, zo meldt de NOS.

De nieuwe pil is een combinatie van twee middelen die apart al verkrijgbaar zijn bij abortusklinieken en ziekenhuizen, via artsen die hier een vergunning voor hebben. De combinatiepil zou via de huisarts bij de apotheek verkrijgbaar worden, maar volgens Schippers staat de Wet afbreking zwangerschap dat in de weg. Volgens die wet mag een zwangerschap alleen afgebroken worden door een arts in een ziekenhuis of kliniek, en dus niet thuis met een pil, aldus de NOS.

Apothekers kunnen de pil al bestellen, maar gaan dat niet doen. Zonder toestemming van hogerhand zouden ze strafbaar zijn. Ook voorschrijven door (huis)artsen mag niet van minister Schippers. De artsenfederatie KNMG adviseert huisartsen dit dus niet te doen. Wel pleiten zij voor een wetswijziging, zodat de mogelijkheid er kan komen.

Schippers heeft eerder gezegd wel voorstander te zijn van de abortuspil. Ze wil in gesprek met de sector over de wetswijziging om die daarna voor te leggen aan de Tweede Kamer.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top