ACTUEEL

‘Zorgbestuur zet koers naar vertrouwenscrisis’

Als misstanden in de zorg niet adequaat worden aangepakt, loopt het vertrouwen in medici, zorgbestuurders en toezichthouders ernstige schade op. Goede zorg vereist bestuurders die verantwoord met hun taak omgaan, anders stevent het zorgbestuur op een vertrouwenscrisis af. Dat stelt Kim Putters, die volgende week vrijdag de bijzondere leerstoel management van instellingen in de gezondheidszorg aanvaardt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Verwachtingen waarmaken

Volgens Putters mogen samenleving en politiek terecht verwachten dat er wordt ingegrepen als er geen goede en adequate zorg wordt verleend. Toch gebeurt dat niet altijd, zoals recent bleek uit de handelwijze van neuroloog Ernst Jansen Steur bij Medisch Spectrum Twente. Die kon jarenlang zijn gang gaan zonder dat iemand ingreep, aldus de hoogleraar.

Bestuurlijk tekort

Aan de dreigende vertrouwenscrisis ligt bestuurlijk tekort ten grondslag, stelt Putters. Het beeld dat zorgbestuurders met hoge beloningen alleen maar uit zijn op fusies om zo groot mogelijke zorginstellingen te laten ontstaan, krijgt steeds vastere voet aan de grond. Bestuurders moeten laten zien dat zij verantwoord werken. Uit onderzoek van communicatieadviesbureau Fleishman-Hillard bleek al eerder dat ziekenhuisdirecteuren de reputatie van hun ziekenhuis beïnvloeden. Ziekenhuisdirecteuren spelen een belangrijke rol bij de beeldvorming van de consument over het ziekenhuis. Zij moeten open en eerlijk naar de buitenwereld communiceren.

Regeldruk van VWS

Putters stelt dat zorgbestuurders niet moeten bezwijken voor regeldruk van de overheid en ruimte opeisen om eigen beslissingen te kunnen nemen. Bovendien moeten zij waken voor teveel verzakelijking, waarbij de dialoog met de patiënt uit zicht verdwijnt.

Onderzoek naar zorgbestuur

Putters gaat onderzoek doen naar de werking van het zorgbestuur en adviseren hoe het beter kan. Hij gaat samenwerken met andere universiteiten en organisaties uit de praktijk. Zijn leerstoel is betaald door de Nederlandse vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top