Finance

'Transparantieregister Zorg niet volledig'

'Transparantieregister Zorg niet volledig'

Het Transparantieregister Zorg vermeldt niet alle betalingen van farmaceutische bedrijven aan ziekenhuizen en artsen. Tot die conclusie kwam het VPRO-radioprogramma Argos op zaterdag.

Argos vergeleek de informatie die het kreeg van universitaire medische centra met de getallen die in  het register staan. In de meeste gevallen zou het enkele tonnen schelen, zo meldt ook het FD op basis van de berichtgeving van Argos. Zo zou Universitair Medisch Centrum Groningen in 2012 bijna vijf miljoen euro van enkele farmaceutische bedrijven hebben ontvangen, terwijl in het register nog geen miljoen staat opgegeven.

Verder zou ook een aantal artsen meer hebben verdiend aan hun relatie met de geneesmiddelenindustrie dan vermeld. Het geld wordt overgemaakt naar bv's van medici, medische uitgeverijen of communicatiebureaus. Die worden in het register niet verbonden aan de namen van de betrokkenen.

Het Transparantieregister Zorg werkt op basis vrijwilligheid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier geen toezicht op. De laatste uitgave van het register maakte melding van 38 miljoen euro aan betalingen van de farmaceutische industrie aan de medische wereld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top