ACTUEEL

IGZ start proefproject toezicht langdurige zorg thuis

IGZ start proefproject toezicht langdurige zorg thuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is in april gestart met twee proefprojecten voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis.

In samenspraak met GGD West Brabant en GGD Gelderland-Zuid heeft de inspectie gekozen voor twee proefgebieden: een landelijk gebied in West Brabant (gemeente Rucphen) en een stedelijk gebied (de wijk Hengstdal) in de gemeente Nijmegen. Hier test de inspectie het toetsingskader voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis. Uit de proefprojecten zal blijken of het ontwikkelde toetsingskader de juiste risico’s en normen bevat en of de gekozen werkwijze in de praktijk goed werkbaar is.

Kwetsbare ouderen

De inspectie zal gesprekken aangaan met cliënten die thuis langdurig een combinatie van ondersteuning en persoonlijke verzorging, verpleging of behandeling krijgen. De projecten zijn gericht op kwetsbare ouderen, volwassenen met een (lichte) verstandelijke beperking en volwassenen met chronische psychiatrische aandoeningen. De inspectie zal spreken ook met mantelzorgers en vrijwilligers die betrokken zijn bij deze cliënten. Zo hoopt de IGZ erachter te komen of de zorgverleners in het netwerk rondom elke cliënt goed samenwerken.

Bijstellen

De proefprojecten duren ongeveer 5 maanden. De zorgverleners en zorgorganisaties in de betreffende gemeenten, de cliënten en de mantelzorgers die hebben deelgenomen aan het proefproject worden geïnformeerd over de bevindingen van de inspectie.

Na afloop van de proefprojecten bekijkt de IGZ of het ontwikkelde toetsingskader en de werkwijze aangepast moeten worden. De inspectie verwacht dat zij begin 2016 beschikt over een definitief toetsingskader voor het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top