ACTUEEL

NPCF overweegt deelname Transparantieregister Zorg

Patiëntenfederatie NPCF denkt erover om deel te nemen aan Transparantieregister Zorg. Dat zegt directeur Wilna Wind naar aanleiding van een uitzending van radioprogramma Argos over het register.

Het Transparantieregister ging in april 2013 van start. In het register staan alle betalingen van farmaceuten aan medici, ziekenhuizen en apothekers van 2012 tot en met 2014. NPCF doet nu nog niet mee aan het register omdat ze het "niet inzichtelijk genoeg" vindt. Zo werden voorheen niet alle banden tussen zorgverleners en farmaceutische industrie openbaar gemaakt. Bedragen van minder dan vijfhonderd euro werden bijvoorbeeld niet vermeld.

Openbaar

Daarom ging de NPCF in het verleden niet in op verzoeken om deel te nemen aan het register. Maar dat inzicht verandert nu het register steeds meer zaken openbaar maakt. "Het is goed als patiënten kunnen zien welke relaties hun zorgverleners hebben met de farmaceutische industrie", stelt NPCF-directeur Wilna Wind. "Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, maar ook om uw arts of voorschrijver van medicijnen. Krijgt die geld van fabrikanten van die medicijnen, voor bijvoorbeeld een lezing tijdens een congres."

De NPCF neemt binnenkort contact op met het Transparantieregister Zorg om de mogelijkheden van samenwerking te verkennen. Het voornemen om in 2016 ook de banden met patiëntenorganisaties via het register te openbaren is daarvoor een goede tweede aanleiding. Overigens is de NPCF nog niet tevreden. Er moet ook duidelijkheid komen over congresvergoedingen en dat soort betalingen, al dan niet in natura.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top