ACTUEEL

Zorginzicht.nl publiceert medisch-specialistische richtlijnen

De ongeveer 300 medisch-specialistische richtlijnen van de wetenschappelijke verenigingen van de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) zijn voorgedragen voor opname in het Register van Zorginstituut Nederland. Dat maakt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bekend.

De voordracht is naast de FMS ook afkomstig van Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en ZN. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) ondersteunen de voordracht.

In het register op de website Zorginzicht.nl van het Zorginstituut wordt zichtbaar gemaakt wat zorgaanbieders, patiënten, cliënten en zorgverzekeraars samen hebben afgesproken over wat goede zorg is voor een bepaald zorgonderwerp. Momenteel zijn er op deze website 120 medisch-specialistische richtlijnen terug te vinden. Voor het eind van het jaar zullen dat alle ongeveer 300 richtlijnen zijn.

Patiëntenversies

NPCF, FMS en ZN hebben ook afspraken gemaakt over de doorontwikkeling van de medisch-specialistische richtlijnen. Zo hebben zij plannen gemaakt voor het beschikbaar komen van patiëntenversies bij de richtlijnen, én spraken zij af dat NFU en NVZ betrokken zullen worden bij de herziening van de richtlijnen en eventuele obstakels bij de invoering.

Transparantie

De ontsluiting van deze richtlijnen maakt deel uit van de plannen van Minister Schippers met het Jaar van de Transparantie. Dit jaar loopt van maart 2015 tot en met maart 2016 en is een initiatief van de minister van Volksgezondheid. Meer en betere informatie voor de patiënten over de kwaliteit en de kosten van de zorg, dat is de essentie van het Jaar van de Transparantie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top