ACTUEEL

Meer Nederlandse hbo-v studenten naar België

Steeds meer Nederlandse studenten volgen de opleiding tot hbo-verpleegkundige in België. Studeren bij de zuiderburen zou aantrekkelijker zijn vanwege het lage collegegeld en de eenvoudige toelating.

Dit meldt Nursing, dat zich baseert op gegevens van de Vlaamse Hogescholenraad. In 2014 volgden 242 Nederlanders de opleiding tot hbo-verpleegkundige in België, in 2013 waren dit er nog 159 en in 2012 waren het er 134.

Lager collegegeld

Het collegegeld in Vlaanderen is een stuk lager dan in Nederland. Studenten betaalden dit studiejaar 620 euro terwijl er in Nederland maar liefst 1951 euro wordt betaald. Het collegegeld wordt komend studiejaar verhoogd, maar blijft met 890 nog steeds ruim onder het Nederlandse niveau.

Studeren in Vlaanderen is verder aantrekkelijk vanwege het ontbreken van specifieke toelatingseisen. Sinds 2014 geldt voor bijna alle hbo-opleidingen verpleegkunde in Nederland een numerus fixus. De Vlaamse diploma’s zijn Europees erkend zijn, dus met zo’n diploma op zak kunnen afgestudeerden aan de slag in Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top