ACTUEEL

IGZ: risico injectienaalden verwaarloosbaar

Het mogelijke gezondheidsrisico van injectienaalden van het merk Terumo en andere fabrikanten is verwaarloosbaar. Er is geen reden om deze injectienaalden niet te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Terumo moet wel de kwaliteitscontrole bij de productie en distributie van naalden verbeteren, aldus de IGZ. Het RIVM gaf eerder het advies aan GGD's en ziekenhuizen om de betreffende naalden lopende het onderzoek niet te gebruiken. De maatregel volgde op een uitzending van Dossier EenVandaag. Experts zeiden daarin dat uit naalden van Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen.

Onderzoek

Het RIVM had ruim 7000 injectienaalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In minder dan 1 procent van de onderzochte naalden "zijn kleine hoeveelheden overtollige, uitgeharde lijm" gevonden. Daarnaast zijn er plasticdeeltjes gevonden in de naalden van verschillende fabrikanten. "Bij het doorspoelen van de naalden blijken zeer kleine aantallen deeltjes vrij te komen. Deze zijn niet met een microscoop te zien", aldus de inspectie.

De minuscule deeltjes vormen volgens de IGZ echter geen risico voor de gezondheid. "Ook van de stoffen in de lijm is geen gezondheidsschade te verwachten". Volgens de onderzoekers zijn er geen volledig verstopte naalden aangetroffen en ook geen naalden met vloeibare, niet-uitgeharde lijm.

Terumo stelde eerder al dat de naalden geen gezondheidsrisico vormen en dat ze "ruimschoots" voldoen aan alle normen en wettelijke voorschriften. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top