ACTUEEL

Gemeenten hanteren ontoereikende Wmo-tarieven

Gemeenten betalen thuiszorgorganisaties onder de kostprijs. Dat blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie voor zorgondernemers ActiZ. Huishoudelijke hulp kost tussen de 23 en 25 euro per uur, maar gemeenten willen slechts tussen de 15 en 23 euro per uur betalen. Dat heeft Aad Koster, directeur van ActiZ, woensdag in het Radio 1 Journaal gezegd.

Stijgende kosten door alfahulpen

Zeker tachtig gemeenten hanteren tarieven voor huishoudelijke hulp 1 onder de kostprijs. De kosten stijgen, stelt ActiZ, omdat alfahulpen door een wetswijziging in dienst treden van zorgorganisaties.

‘Duivels dilemma’

Volgens Koster staan de ActiZ-leden er slecht voor doordat ze onderbetaald worden door gemeenten. “Zeventig procent van de organisaties die deze vorm van zorg bieden, draait verlies. Dat loopt soms op in de miljoenen.” In 2007 leed 68 procent van de organisatiesverlies op de Wmo en in 2008 was dit 72 procent. Koster spreekt van een ‘duivels dilemma’ voor zorgverleners. Als ze ervoor kiezen om niet in te gaan op de te lage biedingen van gemeenten dan kunnen ze hun werknemers geen werk garanderen en zitten hun cliënten in onzekerheid, aldus Koster.

Minimumtarief thuiszorg

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS wil niet overgaan tot een minimumtarief voor de thuiszorg. Bussemaker wil wel dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met een oproep komt om reële tarieven te hanteren. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top