ACTUEEL

Osterhaus: ‘Geen sprake van belangenverstrengeling’

Viroloog Ab Osterhaus zegt geen voordeel te hebben aan de Mexicaanse griep. “Ik word er niet beter van.” Een dag in de week werkt hij bij ViroClinics in Rotterdam, een bedrijf van het Erasmus MC dat onderzoek doet naar medicijnen tegen virussen. De Gezondheidsraad oordeelde twee jaar geleden echter dat er wel sprake is van belangenverstrengeling.

Spoeddebat Tweede Kamer

De PVV heeft dinsdag 29 september aangestuurd op een spoeddebat over de rol van Osterhaus. De viroloog zegt zelf niets geheims te doen en niets dat niet mag. Overheden en universiteiten kunnen immers niet zelf medicijnen op de markt brengen, zegt hij. Al het geld dat het bedrijf met de samenwerking met de farmaceutische industrie verdient, komt volgens hem ten goede aan wetenschappelijk onderzoek. “Als ik iets zou doen dat niet kan, dan was ik geen adviseur bij toonaangevende organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.”

‘Degradatie’ Osterhaus

In 2007 heeft de Gezondheidsraad de rol van Osterhaus echter beperkt en hij ‘degradeerde’ van lid van de adviescommissies tot adviseur over griepkwesties. Zo meldt het NRC Handelsblad. De ‘degradatie’ vond plaats nadat de Gezondheidsraad de regels rond belangenverstrengeling aanscherpte. Een woordvoerder van de Gezondheidsraad zegt dat de aandelen van Osterhaus in ViroClinics de aanleiding vormden voor de beperking van Osterhaus’ rol. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Ronald

30 september 2009

Verbaasd me niets als het zo zou zijn.

Gok: die ene dag per week zal meer betalen dan die andere 4 bij elkaar.

Anonym

1 oktober 2009

&lt;Helaas wederom anoniem, mijn functie staat openheid (nog) niet toe&gt;Graag voeg ik een citaat uit een stuk van Marcel Messing toe. In dit stuk staat overigens ook een belangrijk stuk over de belangenverstrengeling waar de heer Coutinho zich in bevindt.- - - - -Wat betreft de BV’s waar Osterhaus mee verbonden is: van het door hemzelf opgerichte bedrijf Viroclinics BV is hij wetenschappelijk hoofd en een van de bestuurders. En van ViroNovative BV en Viroscope, die beide onder ViroVentures vallen, is hij medeoprichter. Verder is Osterhaus wetenschappelijk hoofd van CoroNovative BV, een privaatbedrijf in Rotterdam ten behoeve van viraal onderzoek en behandelingsmethodes bij infectieziektes, dat samenwerkt met Akzo Nobel (Nobilon). De merknaam van CoroNovative BV is Viroscope. Daarnaast levert Osterhaus bijdragen aan internationale wetenschappelijke tijdschriften, is hij lid van een aantal wetenschappelijke adviesraden voor verscheidene gezondheidsorganisaties op internationaal en regeringsniveau, zoals WHO-commissies, de Nederlandse Gezondheidsraad en voorzitter van de European Scientific Working Group on Influenza. In samenwerking met GSK heeft hij een vaccin ontwikkeld tegen H5N1 (vogelgriep).Auteur: Marcel Messing

©Werkgroep WijWordenWakker

Top