ACTUEEL

Dupuis wil kennis van domotica vergroten

Heleen Dupuis, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, wil de kennis van domotica onder hulpverleners vergroten. Dat stelt zij in een opiniestuk in de bundel ‘Een verkenning van de grenzen’ over ethiek en zorg op afstand van de Provincie Utrecht.

Criteria voor domotica

Dupuis meent dat de kennis onder de gehele bevolking vergroot moet worden om domotica goed toe te passen in hulpverleningssituaties. Dupuis vindt dat er criteria moeten komen voor het gebruik van domotica, vooral op het gebied van indicatie. Hierbij zou het belangrijkste criterium de keuze van de hulpvrager moeten zijn. De hulpvrager staat voor een keuze, vindt Dupuis. “Deze moet zelf bepalen of hij domotica ziet als een vorm van inbreuk op zijn privacy, of als een effectieve verbetering van zijn leefsituatie.”

Individualiteit

Verder wijst Dupuis op het belang individualiteit bij het bespreken van voordelen en nadelen van domotica. De individuele keuze van mensen moet worden bewaakt, maar tegelijkertijd moet de hulpverlening de doeltreffendheid en doelmatigheid van de zorg in de gaten houden.

Ethiek bij zorg op afstand

De bundel ‘Een verkenning van de grenzen’ is samengesteld door de Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling en Wonen van de Provincie Utrecht. De provincie bemerkte dat zorgverleners, cliënten en projectleiders worstelen met de ethische aspecten van zorg op afstand. In de bundel komen naast Dupuis onder meer Ad Witlox, directeur van Stichting Zorgpalet Baarn-Soest en Petra Engels van de afdeling Ethiek van de directie Publieke Gezondheid van het ministerie van VWS. Lees de gehele bundel ‘Een verkenning van de grenzen’.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top