ACTUEEL

Isala leidt Europese studie hartrevalidatie

Het Isala Hartcentrum in Zwolle coördineert een groot Europees hartonderzoek. Het project heet EU-CaRE en heeft tot doel het verbeteren van de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van de oudere hartpatiënt. Daarbij moet het een rem zetten op de dreigende explosie van miljarden euro’s aan zorgkosten bij deze patiëntengroep.

Bij het onderzoek zijn vooraanstaande hartcentra en toponderzoeksinstituten uit zeven Europese landen betrokken. De hartcentra en toponderzoeksinstituten zijn 1 mei gestart met het vergelijken, verbeteren en op maat maken van hartrevalidatieprogramma’s voor ouderen. EU-CaRE moet leiden tot nieuwe richtlijnen en behandelprotocollen. De Europese Unie trekt 6,4 miljoen euro uit voor het project.

Meer dan vier miljoen sterfgevallen

Hart- en vaatziekten leiden jaarlijks tot meer dan vier miljoen sterfgevallen in Europa. Het verbeteren van de kwaliteit van leven en de zelfstandigheid van oudere hartpatiënten is een grote uitdaging binnen Europa. Ook de ziektelast van hart- en vaatziekten vormt een groot probleem, in het bijzonder bij ouderen. Door de vergrijzing zal het aantal oudere hartpatiënten de komende decennia nog verder stijgen en extra druk op de gezondheidszorg uitoefenen, is de verwachting.

Volgens Isala is er overtuigend bewijs dat hartrevalidatie positieve effecten heeft op de kwaliteit van leven van hartpatiënten en op het terugdringen van de zorgkosten. Hartrevalidatie is een preventieve aanpak, maar er zijn veel nationale, en soms zelfs regionale, varianten van hartrevalidatieprogramma’s. Dit heeft geleid tot een versnipperde aanpak van hartrevalidatie binnen Europa.

EU-CaRE partners

De EU-CaRE partners zijn naast Isala, Region Hovedstaden (Denemarken), Assistance publique – Hôpitaux de Paris (Frankrijk), Universität Bern (Zwitserland), Stiftung Institut für Herzinfarktforschung (Duitsland), Servizo Galego de Saúde (Spanje), Azienda Ospedaliero-Universitaria di Parma (Italië), Diagram (Nederland), Università degli Studi di Roma 'la Sapienza' (Italië) en MobiHealth (Nederland).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top