ACTUEEL

Rijnstate gaat ziekenhuisartikelen vergisten

Ziekenhuis Rijnstate wil vergistbare biobased materialen in ziekenhuisartikelen inzetten. Het ziekenhuis gaat 51 shredders installeren, die wegwerpartikelen kunnen vermalen en vergisten tot biogas.

Rijnstate en Wageningen UR zien kansen voor de inzet van vergistbare biobased materialen in ziekenhuisartikelen. Na gebruik kunnen wegwerpartikelen zoals bedpo's en serviesgoed, gemaakt van biobased materialen, worden vermalen en via het riool in een vergistingsunit worden verwerkt. Deze innovatie levert energie op, vermindert afvalstromen en verbetert de hygiëne en logistiek in het ziekenhuis.

Investering

Het ziekenhuis in Arnhem gaat deze technologie van het bedrijf Pharmafilter inzetten vanaf 2017. "Na ruim tien jaar is de investering terugverdiend", verwacht Marc Koster, afdeling vastgoed van Rijnstate. Van de afvalstroom die omgaat in Rijnstate kan volgens Wageningen UR circa 160 duizend kilogram gemaakt worden van dit type materiaal. Deze afvalstroom levert na vergisting een hoeveelheid biogas op die overeenkomt met 700 duizend kWh stroom.

Rijnstate wil stappen gaan zetten. "Met behulp van de lijst van biobased materialen van Wageningen UR willen we proberen een veel groter deel van ons ziekenhuisafval te vergisten", aldus Koster. Rijnstate gaat uitzoeken welke producten kunnen worden vervangen door biobased varianten en wat de financiële consequenties hiervan zijn. Koster hoopt dat er daarna snel besluitvorming kan plaatsvinden en de bouw van het Pharmafilter eind 2016 of begin 2017 kan beginnen.

Er zijn nog zes andere ziekenhuizen in Nederland die die willen overstappen op biobased met de bioplastics en de vergister van Pharmafilter. Naast Delft en Arnhem gaat het onder meer om het Erasmus MC in Rotterdam en het ziekenhuis in Terneuzen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top