ACTUEEL

Ramadan-toolbox moet moslims met diabetes helpen

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en de Jan van Ooijenstichting stellen samen met farmaceut MSD voorafgaand aan de islamitische vastenmaand ramadan een zogeheten toolbox Diabetes & ramadan beschikbaar. De box moet behandelaars helpen om vastende moslims met diabetes beter te informeren.

Onderdeel van het ondersteuningsaanbod zijn negen geaccrediteerde nascholingen die - verspreid over het hele land - worden georganiseerd voor huisartsen, internisten, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. De nascholing vindt in samenwerking met MSD Academy plaats, accreditatie is toegekend door de KNMG, NVvPO, NIV en EADV.

Lastige combinatie

Het vasten tijdens de ramadan heeft vaak invloed op het geneesmiddelengebruik van moslims. Het veranderde eetpatroon tijdens de ramadan kan tot gevolg hebben dat medicijnen op verkeerde tijdstippen worden ingenomen, kuren vroegtijdig worden beëindigd of medicijnen geheel niet gebruikt worden. 

Van de kleine één miljoen moslims die Nederland telt vasten elk jaar circa 70 duizend moslims met diabetes tijdens ramadan, ondanks de mogelijkheid van vrijstelling. Dit jaar begint de vastenmaand rond 18 juni.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top