ACTUEEL

Weer aangetoond: geen verband tussen BMR-vaccin en autisme

Amerikaans onderzoek heeft opnieuw aangetoond dat er geen verband bestaat tussen vaccinatie voor bof, mazelen en rodehond (BMR) en autismespectrumstoornis (ASS), zelfs niet bij kinderen die al een verhoogd risico op ASS hebben. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

De Amerikaanse onderzoeker Anjali Jain en collega's analyseerden gegevens van ruim 95 duizend kinderen, schrijft NTvG. Vaccinatie tegen BMR bleek op geen enkele leeftijd geassocieerd met een verhoogd risico op ASS, ook niet onder kinderen met broers of zussen met ASS.

Hoewel de wetenschap geen verband tussen BMR-vaccinatie en ASS heeft kunnen vinden, blijven veel mensen geloven dat het vaccin autisme veroorzaakt. De onderzoekers hopen dat door hun werk minder ouders hun kinderen de vaccinatie zullen onthouden. Een lagere vaccinatiegraad is gevaarlijk voor de volksgezondheid en is de oorzaak van recente uitbraken van mazelen, aldus de onderzoekers.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jeroen Morssink

15 mei 2015

Hier zou ik toch wel wat meer details van willen weten. Er zijn in de VS met geen mogelijkheid 95.000 kinderen - of zelfs de helft - te vinden die niet zijn inge├źnt tegen BMR. In ieder staat is vaccinatie verplicht en het kost heel veel moeite om je om godsdienstige redenen hieraan te onttrekken. En als je als controlegroep alleen streng godsdienstig opgevoede kinderen neemt, komt er natuurlijk een vertekend beeld. Ben dus erg nieuwsgierig wie dit onderzoek heeft gedaan en hoe onafhankelijk de onderzoekers zijn. Onafhankelijk onderzoek op dit gebied is heel moeilijk. De meeste onderzoekers naar vaccinatie-effecten zijn voor hun opdrachten afhankelijk van Merck en andere farmaceutische bedrijven.

Top