ACTUEEL

'Volgende mazelenuitbraak komt in 2025'

De volgende uitbraak van mazelen onder orthodox-protestanten in Nederland zal plaatsvinden rond 2025. Niet alleen ongevaccineerde kinderen zullen geïnfecteerd worden maar ook, en nog meer dan in 1999 en 2013, vatbare jongvolwassenen.

Dit schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dat de mazelenuitbraak zal plaatsvinden in 2025, concluderen natuurkundige Martin Bier en bioloog Bastian Brak uit epidemiologische modelberekeningen.

Motor van de epidemie

In de zogeheten Biblebelt, de strook van Zeeland tot Zwolle, laat zo’n 40 procent van de bevindelijk gereformeerden zich niet vaccineren. Volgens de onderzoekers is infectie op de basisschool de motor achter de epidemie: elk jaar gaan ongeveer 1900 vatbare kinderen voor het eerst naar school en verlaten evenveel anderen de school. Na een uitbraak neemt het aantal vatbare kinderen in de schoolpopulatie in de loop der jaren weer toe totdat een kritieke massa is bereikt en er opnieuw een uitbraak komt.

De onderzoekers noemen het met name zorgelijk dat bij elke epidemie het aantal mensen ouder dan vijftien jaar dat vatbaar is en ziek wordt verdubbelt. Het model bevestigt ook een aanzienlijke onderrapportage: waarschijnlijk haalt slechts 30 procent van de 10 duizend besmettingen per epidemie de statistieken. "Het probleem is fors groter dan uit de officiële cijfers blijkt", aldus de auteurs.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top