ACTUEEL

Man niet schuldig bevonden aan hulp zelfdoding moeder

Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beƫindigen, krijgt geen straf, maar heeft ook geen schuld aan strafbare hulp bij zelfdoding.

Heringa kon zich beroepen op een noodtoestand. Hij heeft helemaal zorgvuldig en transparant gehandeld en wordt daarom ontslagen van vervolging, besloot het gerechtshof in Arnhem woensdag.

De verdachte slaakte een zucht van verlichting. "Ik ben heel blij", reageerde hij. Vanaf de publieke tribune klonk applaus.

Eerder had de rechtbank Heringa wél schuldig verklaard, echter zonder hem straf op te leggen. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep (weer) drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen Heringa.

Heringa besloot zijn moeder te helpen met sterven toen hij zag dat ze zelf pillen verzamelde die niet geschikt waren voor zelfdoding. Dat gebeurde nadat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren. Het horrorscenario van een mislukkende zelfmoordpoging doemde op. Volgens het gerechtshof in Arnhem heeft Heringa voldoende getoetst dat ze psychisch en fysiek vreselijk leed en dat de doodswens van zijn moeder echt was. Het gerechtshof: ,,Dat baseren we op de geluidsopnamen en beelden van gesprekken die hij daarover met haar voerde.''

Ook mochten Heringa en zijn moeder ervan uitgaan dat er geen andere uitweg meer was, omdat ze voldoende hadden geprobeerd om hulp bij de zelfdoding te krijgen. Ten slotte heeft Heringa alles transparant en controleerbaar vastgelegd. Uiteindelijk heeft hij ook de daadwerkelijke hulp zelf zorgvuldig uitgevoerd. Hij heeft een protocol voor een pijnloze zelfdoding genomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top