ACTUEEL

Orde juicht uitbreiding opleidingscapaciteit toe

De Orde van Medisch Specialisten juicht ‘een licht overschot van medisch specialisten’ toe. De Orde adviseert minister Klink van VWS daarom om het aantal opleidingsplaatsen met 2 tot 6 procent uit te breiden.

Numerus fixus

Een en ander blijkt uit de reactie van voorzitter Willem van der Ham tijdens een uitzending van Radio 1 gaf op het rapport van Roland Berger Strategy Consultants. Volgens Berger is er in Nederland sprake van een gebrek aan medisch specialisten. Deze schaarste wordt bovendien bewust in stand gehouden via de numerus fixus. De beperkte opleidingscapaciteit vertaalt zich volgens Roland Berger in een sterke machtspositie van de medisch specialisten.

‘Manke vergelijking’

Volgens de Orde gaat de vergelijking van Roland Berger “compleet mank”. Het aantal specialisten per 1000 inwoners, dat Roland Berger als maatstaf hanteert,  is in Nederland relatief laag, maar dat zegt volgens de Orde weinig over de kwaliteit van de zorg. Deze week bleek dat Nederland opnieuw de lijst aanvoert van European Consumer Health Index. Volgens de Orde is er derhalve geen sprake van een tekort.

Capaciteitsorgaan

Volgens de Orde is het ook onjuist dat de medisch specialisten de opleidingscapaciteit beperkt houden. Formeel gezien gaan niet de medisch specialisten maar het Capaciteitsorgaan, waarin naast de wetenschappelijke verenigingen ook ziekenhuizen en zorgverzekeraars participeren, over het aantal opleidingsplaatsen. De beslissingsbevoegdheid ligt uiteindelijk bij de minister. De Orde adviseert een uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen van twee tot zes procent.

Machtsvraagstuk

De Orde bestrijdt dat er een verband bestaat tussen eventuele schaarste en de machtsvraagstuk binnen de ziekenhuizen. De positie van medisch specialisten is volgens de Orde louter op deskundigheid gebaseerd. In de ideale situatie wordt het ziekenhuisbeleid wat de Orde betreft bepaald door de raad van bestuur en medische staf samen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top