ACTUEEL

‘Inhaalslag pgb-betaling sorteert effect’

De betaling van nieuwe pgb-declaraties verloopt naar behoren. Dat meldt de Telegraaf op basis van commentaar van de belangenvereniging van budgethouders Per Saldo. Daarmee lijkt staatssecretaris Van Rijn van VWS de deadline voor het oplossen van de problemen rond het pgb met de hakken over de sloot te halen.

De afgelopen dagen is er volgens de Telegraaf hard gewerkt om de betalingsachterstanden weg te werken. Waar de SVB normaal gemiddeld 8000 betalingen per dag doet, waren dat er in de afgelopen week soms wel 20.000.

Toch heeft Per Saldo “Bij Per Saldo zien we nog elke dag meldingen binnenkomen van budgethouders met problemen”, aldus directeur Aline Saers in een weblog. “Het aantal wordt minder, maar elk probleem is er één te veel. Wij volgen ons eigen strijdplan: vooralsnog moet alles gericht zijn op juiste uitbetaling en herstelacties, zodat bij elke budgethouder alles klopt. Daarna moet er gekeken worden naar het huidige systeem, want zo werkt het niet.”

Volgens Per Saldo moet er nog steeds zeventig keer per dag een speciaal nood-team in actie moet komen, omdat zorgverleners zo weinig geld hebben dat ze in acute nood verkeren. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld de hypotheek niet betalen.”Dat klinkt niet veel, maar het zijn wel mensen die diep in de problemen zijn gekomen”, zegt Cynthia Vogelaar van de belangenorganisatie in de Telegraaf. Van Rijn informeert de Tweede Kamer op maandag 18 mei over de voortgang van de anapak van pgb-problemen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Hartmans

18 mei 2015

Hoe anders is de werkelijkheid. Nog steeds wachten onze zorgverleners op betalingen over maart en april. Een zorgovereenkomst met ingangsdatum 1 april jl. moet nog geregistreerd worden... Het vrij besteedbaar bedrag van 1,5% is, gelijk aan dat bij terroristen, een "bevroren" tegoed. Er moet nog een formulier ontwikkeld worden en dat wordt zeker na de zomer. Toch mooi ettelijke tientallen miljoenen die aan de zorgvragers onthouden wordt. Een pro forma loonberekening maken voor de zorgverleners? Op de site staat een loonberekeningsprogramma; prima, echter de berekeningsgrondslagen dateren uit 2013...
Het noodteam heeft, aldus een vijftal medewerkers van de SVB, al ongeveer 10 mailtjes over onze problemen gehad. Het lukt echter niet om 1 oplossing te krijgen. Wie liegt er nu?

Top