ACTUEEL

'Kankerpatiënten slachtoffer van hoge prijs medicijnen'

Kankerpatiënten krijgen niet altijd de behandeling die ze nodig hebben vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. Ook sturen ziekenhuizen steeds vaker patiënten die dure medicijnen nodig hebben door naar gespecialiseerde ziekenhuizen, terwijl ze die medicijnen ook zelf kunnen voorschrijven.

Ziekenhuizen lijken bepaalde tests niet uit te voeren om te voorkomen dat er vervolgens dure behandelingen moeten volgen. Dat zegt Wim van Harten, bestuurslid van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam op NOS.nl. Ook krijgt het AVL steeds vaker patiënten doorgestuurd die een duur geneesmidden nodig hebben die het verwijzende ziekenhuis ook zelf had kunnen geven. Het AVL is onlangs begonnen met het registreren van dit soort verwijzingen.

Twee onderzoeken

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan volgens het artikel niet reageren op het niet testen van kankerpatiënten. NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy wijst erop dat er twee onderzoeken lopen naar de bekostiging van medicijnen en ze wil daar niet op vooruitlopen.

Niet afschuiven

Zorgverzekeraars Nederland zegt dat de verzekeraars het probleem kennen, maar dat ze er weinig aan kunnen doen, behalve de betrokken partijen op hun verantwoordelijkheid wijzen. Ziekenhuizen kunnen de zorg niet afschuiven of die om financiële redenen niet verlenen, zegt ZN. Als de behandelrichtlijn voorschrijft dat patiënten een genetische test moeten ondergaan voordat het behandelplan kan worden vastgesteld, dan moet die test volgens ZN worden uitgevoerd.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Ron Sneep

18 mei 2015

De zorgverzekeraars koopt voor 2015 geen add on geneesmiddelen, die na 01-01-2015 een add on beschikking van de NZa krijgen, voor 2015 in. Hoe kan ZN dan met droge ogen beweren dat zij er niets aan kunnen doen? Dit is afschuiven door de verzekeraar. Tevens communiceeert de verzekeraar dit uitgangspunt (niet inkopen dus) niet met de patiënt. Hoe zo afschuiven?

L S

21 mei 2015

Laten we solidair zijn met de Grieken. Daar krijgen ook niet meer alle patiënten de best beschikbare oncolytica.

Top