ACTUEEL

Klink laat huisartsen vrij in medicatiekeuze

De huisartsen hoeven een korting van zestig miljoen op hun tarieven niet meer terug te verdienen door verplicht goedkopere medicijnen voor te schrijven. Minister Ab Klink van VWS verwacht dat de huisartsen er ook uit eigen beweging in slagen goedkopere recepten uit te schrijven.

Voorwaarde vervalt

Dat heeft Klink woensdag gezegd in overleg met de Tweede Kamer. Klink was van plan om de huisartsen volgend jaar voor zestig miljoen te korten. Het jaar daarop konden ze dat terugkrijgen als ze goedkopere geneesmiddelen zouden voorschrijven. Deze voorwaarde vervalt nu. Volgend jaar moeten de huisartsen nog steeds zestig miljoen inleveren, maar ze krijgen dat bedrag in 2011 gewoon terug.

Huisartsen in opstand

De huisartsen keerden zich tegen de maatregel. Ze willen hun patiënten het beste geneesmiddel geven, zonder daarbij aan hun eigen portemonnee te hoeven denken. Klink vertrouwt er nu ook op dat de huisartsen er in slagen de kosten te drukken als ze zich aan hun eigen richtlijnen houden. Hij gaat er nog steeds vanuit volgend jaar miljoenen te kunnen besparen op de kosten voor geneesmiddelen. Dan gaat het vooral om middelen als cholesterolverlagers en maagzuurremmers.

Verbod op gratis medicijnen

Minister Klink vindt het een goede zaak dat ook specialisten goedkoper gaan voorschrijven. Voor de huisartsen is het een doorn in het oog dat specialisten in ziekenhuizen vaak nog wel voor dure geneesmiddelen kiezen. Zij willen dat er een verbod komt op het gratis verstrekken van medicijnen door de farmaceuten aan ziekenhuizen, zei Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), woensdag. Dat zou alleen mogen als het nodig is voor medisch onderzoek, maar niet om nieuwe geneesmiddelen aan de man te brengen. Volgens de LHV moeten huisartsen patiënten die de duurdere geneesmiddelen uit het ziekenhuis gewend zijn, er dan maar weer van zien te overtuigen dat een goedkoper medicijn net zo goed werkt. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top