ACTUEEL

VPHuisartsen eist aanpassing privacyregels

Zorgverzekeraars hollen het medisch beroepsgeheim uit door patiëntengegevens in te zien tijdens controles naar fraude. Bestuurslid Chantal van het Zandt van VPHuisartsen heeft een oproep aan minister Edith Schippers (VWS) gedaan om de privacy van patiënten beter te beschermen in de wet, in de uitzending van consumentenprogramma Radar van maandagavond.

Zorgverzekeraars gebruiken steeds meer en vaker gevoelige informatie uit medische dossiers in hun zoektocht naar frauduleuze declaraties, stelde Van het Zandt in de uitzending. Ze dreigt naar de rechter te stappen als de minister niet voor 10 september meewerkt aan duidelijkere regels.

In de uitzending noemde huisarts Kees Koolbergen de formulieren die moeten worden ingevuld van de verzekeraars om patiënten een geneesmiddel te laten vergoeden 'een infantiele invuloefening die uiting geeft van gestold wantrouwen'. Tussen huisartsen en zorgverzekeraars bestaat wederzijds wantrouwen, zei voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland.

Belang van alle verzekerden

Volgens Rouvoet is dat wantrouwen blijkbaar wederzijds als artsen er niet op vertrouwen dat zorgverzekeraars met hun formulieren het belang van alle verzekerden voor ogen hebben. ZN wil op korte termijn om de tafel zitten met toezichthouder ACM, zorgverleners en zorgverzekeraars om te bespreken wat er mogelijk is binnen de wet om de onderhandelingsmogelijkheden te bespreken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top