Finance

Extra geld voor defensie en zorg

De regeringscoalitie wil in de begroting voor volgend jaar extra geld vrijmaken voor het ministerie van Defensie en voor de gezondheidszorg. Zoals het nu staat, krijgen beide posten er volgend jaar 250 miljoen euro bij en loopt dat vervolgens op naar 375 miljoen euro structureel per jaar.

Bronnen op het Binnenhof hebben berichtgeving daarover in De Telegraaf bevestigd.

Het extra geld voor Defensie is voornamelijk een wens van de VVD. Extra geld voor de zorg, onder meer voor de verpleeghuizen, komt er op aandringen van de PvdA. Het kabinet zal de begroting voor volgend jaar in augustus afronden en op Prinsjesdag in september presenteren.

Stand van zaken

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën praat donderdag met de financieel specialisten van de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP over de stand van zaken en over de voornemens van de coalitie.

Op Defensie is de afgelopen jaren enorm bezuinigd. Een deel daarvan wordt nu teruggedraaid. Een meerderheid in de Tweede Kamer had het kabinet eerder al opgeroepen meer geld vrij te maken voor Defensie. Reden daarvoor was onder meer het conflict tussen Oekraïne en Rusland, de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de toenemende dreiging van terrorisme.

De SGP, die in de Kamer het voortouw met pleidooien voor meer geld voor Defensie, vroeg om 375 miljoen euro extra, oplopend tot structureel 1 miljard euro. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top