Finance

'Collectieve schadeclaim tegen SVB'

Zorgonderneemster Kitty Beelen van Zorghuis Deurne bereidt, samen met zeven andere zorginstellingen, een collectieve schadeclaim voor tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat heeft Beelen woensdag 21 mei laten weten.

"Ik heb continu iemand aan het werk om de puinzooi van de SVB op te ruimen, na vijf maanden moet het klaar zijn. Er is een nieuw systeem bedacht maar het werkt niet en wij draaien daarvoor op. Bedrijven lijden financiële schade’’, stelt Beelen. Volgens haar gaat er nog altijd van alles mis met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten door de SVB. Zo worden er verkeerde bedragen overgemaakt, dubbele betalingen gedaan, of bedragen overgeboekt waar niks bij staat.

'Rare eisen'

Eerder op de dag werd bekend dat de SVB Beelen geheimhouding had opgelegd gekregen in ruil voor een snelle betaling van pgb-geld. Dat gebeurde nadat zij in maart dreigde naar de rechter te stappen om de betalingen te krijgen. De onderneemster zou een boete krijgen als zij wél met de pers zou praten. In de Tweede Kamer is verontwaardigd gereageerd op de kwestie. Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat dit niet mag en niet kan. De PvdA spreekt van ,,een bizarre eis'' en de VVD vindt het ,,onbegrijpelijk' dat zulke "rare eisen' worden gesteld.

Het CDA is boos en vindt dat er sprake is van machtsmisbruik van mensen die in problemen zijn gekomen door het opgelegde pgb-beleid. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer ligt de verantwoordelijkheid van deze situatie dan ook bij staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Ze wil dat het boetebeding van tafel gaat, ook bij mogelijke andere gevallen. Keijzer zal dat later woensdag in een al gepland debat over het persoonsgebonden budget aan de orde stellen. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top