ACTUEEL

Kamer vergadert later over problemen pgb

Het voor woensdagavond geplande Kamerdebat over de problemen met het persoonsgebonden budget gaat niet door. Op verzoek van PvdA en VVD is het debat op het laatste moment van de agenda gehaald. Het debat met de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wordt nu volgende week gehouden.

Alle partijen steunden woensdagavond een voorstel van Pia Dijkstra (D66) om de tijd te nemen om meer inzicht te krijgen in de nieuwste informatie over de aanhoudende problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sinds 1 januari betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgverleners uit, maar sindsdien regent het ook klachten van mensen die niet of te laat worden uitbetaald. Alle fracties maken zich daar grote zorgen over en riepen Van Rijn al vijf keer naar de Kamer voor opheldering.

Van Rijn kreeg van de Kamer tot 15 mei om de grootste problemen op te lossen. Hij meldde eerder deze week dat "het lek boven water" was en bijna alle correct ingediende declaraties ook snel worden uitbetaald. Oppositiepartijen hebben daar hun twijfels over. "Hoeveel waarde moeten we hechten aan een steekproef met driehonderd declaraties", aldus Dijkstra.

Geheimhouding

De Kamerleden gebruiken het uitstel om duidelijkheid te krijgen over alle laatste informatie. Zo werd woensdag bekend dat de SVB een zorginstelling in Deurne geheimhouding oplegde in ruil voor een snelle uitbetaling van pgb-geld. Ook uitte de Rekenkamer kritiek op de invoering van het nieuwe systeem rond de pgb's. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top