ACTUEEL

‘Zorg van morgen is gepersonaliseerd’

De toekomst van de gezondheidszorg ligt in gepersonaliseerde behandelmethoden. Voor zorgaanbieders betekent dit dat ze symptomen preciezer zullen moeten identificeren zodat patiënten behandeling op maat kunnen krijgen. Personalized health betekent ook vroegtijdige opsporing van ieders aanleg of vatbaarheid als opstap naar gepersonaliseerde preventie.

Dat stelt auteur en arts Deepak Chopra in de aanloop naar het congres The Future of  Brain Health dat op 5 juni in Amsterdam wordt gehouden. Volgens Chopra zijn de huidige curatieve behandelwijzen te mechanisch. Niet alleen wordt de mens te veel als machine gezien, waarbij in geval van ziekte onderdelen vervangen moeten worden, ook is de benadering overwegend uniform. “Wat ik als arts vooral geleerd heb is dat geen enkele patiënt precies hetzelfde reageert op een identieke ingreep of medicatie”, zegt  Chopra. “Dat zal iedere weldenkende arts met me eens zijn.”

Life style

Chopra zal in Amsterdam met name zijn kijk op hersenaandoeningen als Parkinson en Alzheimer toelichten. Ook bij deze ziekten staat de door Chopra onder de noemer van body mind-medicine gepropageerde combinatie van holistische inzichten, moleculaire geneeskunde en DNA-research centraal. Volgens Chopra spelen life style-factoren bij 90 procent van alle chronische ziekten een dominante rol. Daaraan verbindt hij de conclusie dat verandering van levensstijl ziekte positief kan beïnvloeden, of zelfs voorkomen dan wel omkeren. Chopra propageert daarbij een combinatie van uiteenlopende methoden als voeding, stressreductie, yoga, meditatie en Ayurveda.

Alzheimer genezen?

“We kunnen daarmee de vorm die ons genoom aanneemt beïnvloeden”, gelooft Chopra. “Bij het ontstaan van een ziekte als Alzheimer zijn tachtig verschillende genen van belang, maar slechts een paar daar van zijn fully penetrant, dat wil zeggen dat de drager onherroepelijk ziektesymptomen zal ontwikkelen. Dat betekent dat we de overige Alzheimer-genen kunnen beïnvloeden. Daarmee is Alzheimer in principe niet alleen te voorkomen, maar in veel gevallen zelfs terug te draaien."

Commotie

Het zijn precies dit soort claims die Chopra met enige regelmaat in botsing brengen met de medische wetenschap. Ook in de aanloop naar het Alzheimer-congres in Amsterdam laaide het debat rond zijn persoon hoog op. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) nam Chopra publiekelijk onder vuur. Geschrokken door alle commotie zag staatssecretaris Van Rijn van VWS van deelname aan het congres. Toch is het diezelfde gevestigde wetenschap die Chopra naar eigen zeggen steeds meer  in het gelijk stelt. “Naarmate we dieper in de DNA-structuur kunnen kijken, kunnen we ook steeds scherper zien welke factoren hierop van invloed zijn”, stelt Chopra.

Daarnaast wijst hij op zijn samenwerking met de Harvard Medical School, waar hij regelmatig les geeft. Ook trekt hij samen op met de gerenommeerde Harvard Alzheimer-onderzoeker Philip Tanzi. “Voelt dat als een genoegdoening? Dat is het niet het punt”, reageert Chopra. “Waar het om gaat is dat de zorg zal moeten veranderen om aansluiting te houden bij de nieuwste inzichten.”    

Behalve een omstreden medische dimensie kenen Chopra’s overtuigingen ook een verborgen ethisch  dilemma. Want als levensstijl daadwerkelijk dermate dominant is, is ziek zijn niet een persoonlijke verantwoordelijkheid, ja zelfs persoonlijke keuze. “Ziekte is nooit de schuld van individuen”, vindt Chopra. “Maar voor een groot deel ook context gebonden.  Wanneer die context bovendien zo is dat mensen niet de juiste of volledige informatie krijgen aangereikt, kunnen ze moeilijk verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid.”  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top