ACTUEEL

Peiling: Van Rijn zou moeten aftreden

Meer dan de helft van de kiezers vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet aftreden vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In totaal 54 procent is van mening dat Van Rijn beter kan opstappen. Slechts negen procent gelooft dat de problemen vrijwel opgelost zijn.

Er zijn al lange tijd problemen rond de betalingen van het pgb. Opvallend is dat de meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat Van Rijn beter kan vertrekken. Dat geldt ook voor kiezers van PVV, SP en CDA. Van de VVD- en de D66-kiezers vindt een meerderheid dat niet.

Premier Mark Rutte maakte op 21 mei kenbaar nog altijd vierkant achter Van Rijn te staan. "Martin van Rijn, een van de besten in het team, heeft mijn volledige steun'', zei Rutte vrijdag in zijn wekelijks gesprek bij de NOS. Ruttes volledige steun geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die dienst is sinds 1 januari belast met de uitbetaling van de pgb's, maar dat leidde tot veel chaos en veel mensen die lang op hun geld moesten wachten.

Volgens Rutte zijn de problemen nog niet voorbij, maar is Van Rijn ze wel aan het oplossen en wordt de vertraging stap voor stap ingelopen. De veranderingen bij de pgb's waren nodig omdat die voorheen vooraf werden uitbetaald en dat leidde tot te veel misbruik. De SVB betaalt achteraf uit. Rutte weigerde excuses te maken voor de chaos rond de pgb's. "Ik zit er om problemen op te lossen. Excuses zijn gratuit.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top