Tech

Orgaan-op-chip-technologie krijgt impuls

Nederlandse universiteiten en industrie bundelen hun krachten in de nieuw opgerichte stichting hDMT (Institute for human Organ and Disease Model Technologies). De partners werken intensief met elkaar samen op het gebied van orgaan-op-chip-technologie, dat de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen van ziekten enorm kan versnellen.

Door kennis en faciliteiten vanuit uiteenlopende disciplines en organisaties met elkaar delen, maken de betrokken partijen van Nederland wereldwijd een belangrijke speler in de ontwikkeling van orgaan- en ziektemodellen op chips als testsysteem voor verschillende toepassingen. Orgaan- en ziektemodellen op chips zijn microapparaatjes die levende menselijke cellen van specifieke organen bevatten. Ze bootsen de functies, dynamiek en opbouw van menselijke organen na.  

Christine Mummery, voorzitter raad van bestuur hDMT en hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): 'Door het gebruik van patiënt-specifieke stamcellen voor de chips worden de genetische eigenschappen van individuele patiënten meegenomen in de tests. Daardoor kunnen medicijnen worden ontdekt die voor de ene patiënt zeer effectief zijn, maar voor een andere patiënt juist leiden tot ernstige bijwerkingen. Uiteindelijk willen we toe naar een behandeling op maat voor iedere patiënt.'

Partners

hDMT is een stichting die opgericht is door negen partners: Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven, Hubrecht Instituut, Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus MC, Galapagos en Genmab. De stichting concentreert zich in eerste instantie op drie onderzoekslijnen: hart, kanker en bloedvaten op chips.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top