Finance

Gemeenten letten scherper op financiën zorgaanbieders

Nu gemeenten voor grote delen van de zorg verantwoordelijk zijn, gaan zij steeds vaker na of zorgaanbieders wel kredietwaardig zijn. Bij bedrijfsanalist Graydon verdubbelde het aantal door lokale besturen opgevraagde kredietrapporten van 2013 op 2014.

Voorheen lieten gemeenten voornamelijk de financiële gangen van bouwbedrijven nagaan. Sinds de decentralisatie zijn het vooral gezondheids- en welzijnsinstellingen waarover financiële informatie wordt opgevraagd, zo constateert Graydon na onderzoek bij 120 Nederlandse. In sommige gemeentes nam dit aantal zelfs toe met een vijfvoud.

"Door het decentralisatiesproces, staan de gemeentes voor een grote uitdaging", zegt Charlotte van Dorp, Senior Accountmanager Graydon. "Ze worden verantwoordelijk voor het zelfstandig afsluiten van contracten met dienstverleners uit de gezondheidszorg. Deze uitdaging maakt het heel belangrijk dat gemeenten goed geïnformeerd zakendoen: welke aanbieders zijn er op de markt en, nog belangrijker, welke aanbieders kunnen de continuïteit van de zorg het beste waarborgen? Uit ons onderzoek blijkt dat steeds meer gemeenten ook daadwerkelijk op zoek gaan naar die belangrijke financiële informatie. Dat is een goede zaak."

Een op de vijf bedrijven niet financieel gezond

Uit de marktmonitor van Graydon blijkt dat heel wat bedrijven uit de gezondheidszorg zich in de gevarenzone bevinden. In de hele sector gezondheidzorg en welzijn is een vijfde van de ondernemingen niet financieel gezond. In de deelsectoren 'verpleeghuizen' en 'welzijnswerk voor ouderen', gaat het respectievelijk zelfs om 36 procent en 35 procent van de bedrijven, aldus Graydon.

Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres "Transitie is nog lang geen transformatie".

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top