ACTUEEL

Wetgeving vermindert zware luchtweginfecties bij kinderen

Wetgeving die een rookvrije omgeving stimuleert, leidt tot een aantoonbare vermindering van het aantal kinderen dat met luchtweginfecties in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Jasper Been van het Maastricht UMC+.

Been onderzocht de invloed van de Engelse rookvrije wetgeving op de gezondheid van kinderen. Na invoering van de wet op 1 juli 2007 nam het percentage kinderen dat werd opgenomen voor een zware luchtweginfectie, direct af met 3,5 procent. Daarna daalde het met nog eens 0,5 procent per jaar. "Dat lijkt misschien weinig", zegt Been. "Maar in absolute aantallen voorkomt het rookvrije beleid dat jaarlijks zo'n 11.000 kinderen met een infectie in het ziekenhuis belanden. De wetgeving levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten."

In totaal analyseerde Been, die tevens werkzaam is aan de universiteit van Edinburgh en het Erasmus MC, meer dan anderhalf miljoen ziekenhuisopnames gerelateerd aan een luchtweginfectie tussen 2001 en 2012. Om het effect van dit soort wetgeving in Nederland te bestuderen, heeft hij van het Longfonds een subsidie van zo’n twee ton ontvangen voor de komende drie jaar.

Volksgezondheid

Kinderen zijn met name in de eerste levensjaren bijzonder vatbaar voor het oplopen van een luchtweginfectie. In de meeste gevallen zijn de klachten mild en gaan vanzelf over. Toch worden er ieder jaar wereldwijd naar schatting bijna 12 miljoen kinderen naar het ziekenhuis gebracht met een ernstige luchtweginfectie. 1,4 Miljoen kinderen onder de vijf jaar overlijden jaarlijks zelfs aan de gevolgen van de aandoening. Ongewild meeroken is één van de grote risicofactoren voor kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie pleit daarom voor de invoering van strikte regelgeving en rookvrije zones op werkplekken en in openbare ruimtes.

In vrijwel alle Europese landen geldt een rookverbod voor publieke ruimtes en werkplekken. Toch zijn er onderlinge verschillen in maatregelen. Waar het Britse rookbeleid bekend staat als strikt, is in Nederland in het verleden discussie ontstaan over de wetgeving in de horeca. Been: "Dat rookvrije ruimtes de volksgezondheid ten goede komen, is een feit. Studies die dat bevestigen, leveren eens te meer het bewijs dat het belangrijk is om goede rookvrije wetgeving te hebben en te handhaven."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top