ACTUEEL

Van Rijn wil niet aftreden

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft niet achter de schermen gedreigd met aftreden als hij geen steun meer zou hebben van oppositiepartij D66. Dat zei de bewindsman van de PvdA vrijdag na de ministerraad.

Van Rijn ligt in de Tweede Kamer onder vuur vanwege de problemen met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) in de zorg. Hij heeft al een keer een motie van wantrouwen gekregen om deze kwestie. Die kreeg in maart alleen steun van SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren.

D66-leider Alexander Pechtold zou vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) onlangs hebben laten weten niet zeker te zijn dat zijn partij Van Rijn blijft steunen. Een debat in de Kamer over de pgb's werd toen op het laatste moment van de agenda gehaald en staat nu voor volgende week donderdag op de agenda.

Achter de schermen

Toen de bewindsman vrijdag werd gevraagd op hij met aftreden heeft gedreigd, mocht hij de steun van D66 verliezen, antwoordde hij: "Ik hou me echt niet bezig met dit soort dingen. Als er dingen achter de schermen zijn, moeten ze ook achter de schermen blijven. Maar ik heb geen uitspraken in die richting gedaan. Ik hou me niet bezig met dat soort vraagstukken.''

Donderdag praat Van Rijn opnieuw met de Kamer over de pgb-problematiek. CDA-leider Sybrand Buma zei afgelopen week dat Van Rijns positie absoluut niet zeker is. Premier Mark Rutte zei vrijdag met vertrouwen uit te zien naar het debat. Wat zou je ermee oplossen als je Van Rijn wegstuurt, vroeg hij zich af. Hij ziet stap voor stap verbeteringen in het dossier.

De Volkskrant meldt dat Van Rijn wil aanblijven ook als de voltallige oppositie het vertrouwen in hem opzegt tijdens het aankomende debat over pgb's. (ANP)

---

Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres "Transitie is nog lang geen transformatie".

2 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Valk

3 juni 2015

Dit hele harteloze kabinet moet weg!

V. Valk

3 juni 2015

Overleven zorgvragers de transitie wel of is het straks: operatie geslaagd, patiƫnt overleden?

Top