ACTUEEL

Nieuw probleem met pgb's doemt op

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft 60 duizend uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) goedgekeurd zonder controle vooraf. Pas later wordt bekeken of aan alle voorwaarden is voldaan. Hierdoor kunnen pgb-houders worden verplicht geld terug te storten als blijkt dat hun aanvraag niet correct is. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft, onder druk van de Tweede Kamer, de SVB de opdracht gegeven alle aanvragen goed te keuren en geld direct naar de pgb-houders over te maken. Bij deze zogeheten ambtshalve geaccordeerde overeenkomsten bestaat het gevaar dat mensen meer geld krijgen dan waar ze recht op hebben. Bij de SVB bestaat nu al angst voor nieuwe maatschappelijke onrust als mensen straks te horen krijgen dat hun aanvraag toch niet in orde blijkt te zijn, aldus het Financieele Dagblad.

Misschien kunnen te veel uitbetaalde bedragen niet altijd worden teruggevorderd. Dit kan een gat slaan in het budget van gemeenten en verzekeraars. Bovendien zou het achteraf, handmatig controleren van tienduizenden aanvragen een enorme hoeveelheid werk opleveren voor de SVB, die al moeite heeft met het uitbetalen van de pgb's. "Van Rijn blust de brand met benzine", zegt een anonieme bron bij de SVB in de krant.

---

Hoe overleven zorgaanbieders de transitie in de langdurige zorg? Hoe lukt het om zich snel en adequaat aan te passen aan gewijzigde omstandigheden? Wat kunt u leren van uiteenlopende keuzes. Op 12 juni organiseert Skipr het congres "Transitie is nog lang geen transformatie".

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Job Schreuder

1 juni 2015

Dat was al op 13 januari 2015 bekend. Zie antwoord van de Staatssecretaris van VWS op Tweede Kamervragen van Kamerlid Keijzer. Er is in die periode ook al besproken dat het soms wel eens moelijk zou kunnen worden om bedragen terug te krijgen die onder een budget uit de verkeerde wet zijn geboekt, of die anderszins niet terecht zouden zijn uitbetaald.
Er zijn gelukkig veel goede artikelen geweest over de chaos rond het Trekkingsrecht PGB. Maar dit lijkt nu vooral een sensatiebericht dat als nieuw gebracht wordt.

Top