ACTUEEL

Nieuwe stap in kankerbestrijding

Wetenschappers hebben opnieuw een serieuze stap gedaan in de bestrijding van kanker. Uit onderzoeken en proeven met patiënten blijkt de combinatie van de medicijnen ipilimumab en nivolumab zeer effectief te zijn. Tumoren bleken in meer dan de helft van de onderzochte gevallen niet meer te groeien of zelfs te verschrompelen. Dat bericht het medisch vakblad New England Journal of Medicine.

Professor Roy Herbst, chef-oncoloog van het Yale Cancer Centre in het Amerikaanse New Haven, voorziet dat de medicatie binnen vijf jaar chemotherapie verdringt als de standaardbestrijding van de ziekte. Zijn collega professor Karol Sikora van het medisch instituut van de University of Buckingham in Engeland is voorzichtiger. Hij is bijzonder hoopvol, maar ziet het nieuwe proces als geleidelijk en niet als iets met miraculeuze doorbraken.

Indrukwekkende uitkomsten

Professor John Haanen, hoofd van de divisie medische oncologie bij Antoni van Leeuwenhoek, spreekt van "indrukwekkende" uitkomsten. "De kans op overleving is hiermee duidelijk verbeterd. Maar het is geen eenvoudige behandeling, met veel bijwerkingen", aldus Haanen.

De medicijnen bevorderen de werking van het menselijk immuniteitssysteem. Dat afweersysteem bestrijdt kankercellen die het eerst niet herkende. Bijwerkingen als vermoeidheid, huiduitslag en diarree kunnen voorkomen. De medicijnencocktail wordt elke drie weken per injectie direct in een ader gespoten. De kosten zijn aanzienlijk, ongeveer 200.000 dollar (180.000 euro) op jaarbasis in de Verenigde Staten.

Haanen van Antoni van Leeuwenhoek verwacht dat deze behandeling "ergens volgend jaar" in Europa op de markt komt, maar verwacht dat de prijs dan ,,substantieel lager'' zal zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top